Helderheid system

Tegenwoordig bestaan er heldherheidsgraden waarmee men de diamant zuiverheid kan bepalen. Dit is een duidelijke systeem en iedereen kan ermee werken en begrijpen. Echter was dit systeen niet altijd in de markt geweest. Men wist weinig over zulke details. De evaluatie gebeurde door te zeggen dat de diamant schoon, piqué en loepschoon was.

De algemeen systeem werd pas in 1953 door de Richard Liddicoat geïntroduceerd. Dit werd dan aanvaard als universele systeem om de diamanten helderheden te classificeren. De elf verschillende helderheden zijn voor iedereen een duidelijke taal geworden. Naast deze systemen men eist dat de evaluatie van de diamanten moet gebeuren door een gekwalificeerde persoon. Dit moet dan gebeuren in een donker belichte omgeving met een 10x gecorrigeerd sferische en chromatische aberratie.

atelier oker

Een gewone persoon zal nooit de systeem van de helderheid van de diamanten goed kunnen begrijpen. Het vergt jaren lange ervaring en kennis om de diamanten goed te kunnen beoordelen. Daarvoor bestaan er goede diamant kenners.

De beste manier om te weten of de diamanten dergelijk de juiste diamant specificaties hebben, is een rapport hebben van een gecertificeerde laboratorium. Er bestaan enkele bekende labs die zulke taken kunnen voltooien zoals GIA, AGSL en GCAL. Aan de hand van de verschillende testen kunnen ze bepalen welke type diamant welke zuiverheid in zich heeft.

atelier oker